måndag 29 april 2013

Dags för första omskrivningen

I onsdags hade vi manusmöte med vår förläggare Ada, och gick igenom övergripande grejer i handlingen i manuset inför en första omskrivning. Alltså inget språkpill ännu, bara ändringar i vad som faktiskt händer i boken. Hur karaktärerna är. Vad de gör. Och sådär.

Så himla roligt!

Att få sitta i flera timmar och nörda ner sig i berättelsen och bara: "Men vad skulle hända om vi ändrade den här lilla yttepyttedetaljen, och lät Hanna göra så här i början istället?" och diskutera saker som: "Hur mogen och genomtänkt ska Jens vara i den här lilla yttepyttesituationen - egentligen?"

Nu skriver vi om, första vändan.

Det blir inga gigantiska ändringar i handlingen, bara små justeringar hit och dit och fram och tillbaka för att hitta rätt. Men "bara små justeringar" innebär ändå en hel del pill. Den där yttepyttedetaljen vi bestämde oss för att ändra i början, till exempel? Den fick konsekvenser i massor av kapitel framåt.

Är inne på kapitel tretton nu, och jobbar fortfarande med efterdyningarna av yttepytteändringen.

Men!

Det känns kul. Det blir bra. Det händer att frågan dyker upp om det inte är skitjobbigt och tråkigt att hålla på att bearbeta sin text så här, men nä. Det här - justeringarna och omskrivningarna och pillet - det är min bästa fas av skrivandet. Mycket lättare och roligare än det där första jobbiga jävla utkastet.

Och också: Så himla tacksamt med ytterligare ett par ögon (Adas i det här fallet) som kan granska berättelsen och tycka till, tänka, föreslå och styra upp. (Och, så klart. Ge oss syltkakor och säga heja!, heja!)

Grupparbete i sin finaste form, verkligen.

/Lisa

måndag 22 april 2013

Den tunga researchen man tvingas göra

För några veckor sedan, när det skrevs högskoleprov runt om i landet, passade Johanna och jag på att gå in och snoka runt lite på skolan där vi tänker oss att stora delar av vår bok ska utspela sig. Kärrtorps gymnasium. Så himla smidigt! Vi passerade mest av en slump, på väg till en födelsedagsfika, och fick syn på att dörrarna till skolan stod öppna och att det var en massa folk utanför. Så vi gled in och kollade. Nu vet vi hur cafeterian ser ut, hur ljusgården ligger, har kollat ut var Hanna i boken har sitt skåp, och tagit reda på om det är bänkar eller stora bord i klassrummen.

Idag går vi vidare på researchrundan, emedan vi ska dricka öl på Carmen.

Funderar också mycket på om vi kanske absolut måste åka till Paris en vända och kolla läget?

Det skulle inte skada. Delvis på grund av att boken handlar faktiskt lite om Paris, och delvis på grund av att... jamen? Paris på våren skadar ju ingen.

/Lisa

onsdag 17 april 2013

Skrivkurs för vuxna, fortsättning

Har du ett nästan färdigt manus? Och har kanske börjat fundera på att skicka in det? Men är det klart, och hur ska man göra med följebrev, och hur liksom perfekt måste manuset vara?
Vi håller en kurs om allt det här! Helgen 18-19 maj, här i Stockholm.

Vår förra skrivkurs var för totala nybörjare, men den här är för såna som har skrivit ett tag och är redo för nästa steg. Vi går igenom viktiga moment i en roman första dagen, och den andra fokuserar vi på hur man ska göra när man är redo att skicka in och vad som händer då. Vi berättar allt vi kan för att ditt manus förhoppningsvis ska klara 5 sidors-tröskeln. (Vad är 5 sidors-tröskeln? Det är en viktig sak vi tex tar upp!) Och om man blir antagen, vad innebär det? Ska man betala för tryckkostnader? Hur funkar pr? Kan jag säga upp mig från mitt day job? Allt detta och mycket mer.
Du kan läsa mer här och se hur du anmäler dig.
Vi har redan fått in lite anmälningar men det finns platser kvar. Välkomna!

torsdag 11 april 2013

Okej, vi andas ut

Efter epilogen var klar skickade vi in manuset till Ada, vår förläggare. Hon har redan läst de första 120 sidorna eller vad det nu låg på när vi fick kontrakt, men det har ju kommit till mycket sen. Omskrivet och nyskrivet. Och yes, vi var nervösa när vi skickade in. Man är ALLTID det. Tänk om hon skulle tycka att andra halvan - den hon inte läst ett ord av förut - var helt värdelös och inte alls matchade standarden på den första. Herregud så jobbigt det skulle bli då. Vilket mastodontarbete. Jag såg hela sommaren bara försvinna i omskrivningar och ångest och tidsbrist.

Men. Idag kom ett första sms med respons. Hon gillade det jättemycket.
Jättemycket!!
Sån enorm lättnad!

Nu ska det ju komma väldigt mycket mer respons än ett sms, men det var ändå så himla himla skönt att få det där första lilla. Jag har andats ut och känt mig glad hela eftermiddagen!

Inte för att boken därmed är perfekt och inte behöver ändringar, det behöver alla böcker, men bara att det inte kom ett sånt här sms "hörni, vi måste boka in hela dagen för vårt manusmöte. Vi har massor att prata om....".
Det hade varit lite jobbigt. "Lite."

/ Johanna

tisdag 2 april 2013

Iiih, epilogen!

Snubblar över tangenterna för har just skrivit epilogen! OH MY LORD. Nu är första versionen klar! Sån himla lättnad!
Nu ska det bli en SKITBRA BOK av det här!

/ Johanna